200 sensoren klaar om het microklimaat op onze aardappelvelden te monitoren
Op 26 maart 2022 gaf CurieuzeNeuzen in de Tuin het startschot voor de nieuwe meetcampagne in de Vlaamse tuinen. In 3000 tuinen en speelplaatsen werd opnieuw een gazondolk geïnstalleerd. Ondertussen zullen 200 sensoren het microklimaat meten op aardappelvelden verspreid over heel Vlaanderen.
Vorig jaar werden er 500 sensoren in bijna 300 aardappelvelden geplaatst waardoor we een unieke dataset verkregen. Maar helaas, de zomer van 2021 ging de boeken in als de natste zomer ooit in België. Hierdoor kreeg het onderzoek een andere wending. We gingen binnen het landbouwexperiment op zoek naar het microklimaat tussen de aardappelplanten onder vochtige en veelal koele omstandigheden. Dit leverde interessante inzichten (lees meer in CurieuzeNeuzen in de aardappelvelden: Wat heeft het ons geleerd?), maar toch bleven wij op onze honger zitten om meer te leren over het effect van hitte en droogte op de aardappelteelt. Daarom werd ook het landbouwexperiment verlengd en plaatsen wij opnieuw 200 sensoren op een honderdtal aardappelvelden verspreid over heel Vlaanderen.
De sensoren meten de bodemtemperatuur en het bodemvocht, alsook de luchttemperatuur tussen de planten. Op die manier vergaren we kennis over het microklimaat waarin de planten gedijen en analyseren we het effect van extreem weer op de evolutie van de gewassen en de oogst. De metingen van de 200 sensoren worden opnieuw geïntegreerd in ‘WatchITgrow’, zodat we alle resultaten op de voet kunnen volgen en over beide seizoenen kunnen analyseren.
In tegenstelling tot vorig jaar installeren we de sensoren nu kort na het poten en plaatsen we ze enkel bij één variëteit, namelijk Fontane als zijnde de dominante variëteit in Vlaanderen. Zo reduceren we de variabiliteit in de dataset. De sensoren worden zo goed mogelijk verspreid over velden met een verschillend bodemtype en een verschillende waterhuishouding. De sensoren blijven staan tot net voor het oogstmoment.
CurieuzeNeuzen in de Tuin 2022 is een initiatief van de Universiteit Antwerpen en De Standaard, in nauwe samenwerking met Orange, Vito, VMM, Departement Economie, Wetenschap en Innovatie, Departement Omgeving, Bio-Planet, DPD en Aquafin.
De metingen in landbouwgebieden komen tot stand in samenwerking met verschillende aardappel- en worteltelers onder begeleiding van Agristo, Inagro, PCA, ILVO, Clarebouten de Hooibeekhoeve. De metingen worden verzameld en gevisualiseerd in WatchITgrow, het platform voor digitale gewasopvolging.
