Nieuwe meetcampagne voor 'CurieuzeNeuzen in de Tuin' in 2022

Na een succesvolle meetcampagne in 2021 breidt CurieuzeNeuzen het onderzoek graag met een jaar uit. Met behulp van 200 sensoren registreren we tijdens de zomer opnieuw het microklimaat op onze aardappelvelden.

Ook in 2022 meten we het microklimaat op aardappelvelden

In het voorjaar van 2021 ging 'Curieuzeneuzen in de Tuin' van start. Dit grootschalig burgeronderzoek, geleid door de Universiteit Antwerpen en De Standaard, werd opgezet om na te gaan in welke mate onze Vlaamse tuinen, openbaar groen en landbouwgronden gevoelig zijn voor droogte en hitte. Met behulp van 5000 sensoren (gazondolken) verzamelden we gegevens over het microklimaat in tuinen, parken, natuurgebieden en akkers verspreid over heel Vlaanderen. In juni 2021, bij de start van het groeiseizoen, installeerden we bijna 500 sensoren in 295 aardappelvelden om meer te weten te komen over de impact van extreem weer op de oogst.

Na een succesvolle meetcampagne in 2021 breidt CurieuzeNeuzen het onderzoek graag met een jaar uit. Met behulp van 3000 sensoren zullen we ook in 2022 de hitte en droogte in kaart brengen. 200 van deze sensoren worden opnieuw ingezet om tijdens de zomer het microklimaat op aardappelvelden op te volgen. Concreet wil dit zeggen dat we de bodemtemperatuur en het bodemvocht meten, alsook de luchttemperatuur tussen de planten. Op die manier vergaren we kennis over het microklimaat waarin de planten gedijen en analyseren we het effect van extreem weer op de oogst. De metingen van de 200 sensoren worden opnieuw geïntegreerd in WatchITgrow, zodat we alle resultaten op de voet kunnen volgen en verder analyseren.

Momenteel worden alle metingen van de landbouwvelden van 2021 geanalyseerd. De meetgegevens van de bodemsensoren worden gekoppeld aan satellietbeelden en meteorologische informatie zodat we een uitgebreide analyse kunnen maken over de ontwikkeling van de aardappelen na een droog voorjaar en de extreme regenval in de zomer. Daarnaast bestuderen we ook het microklimaat tussen de planten, onderzoeken we de verschillen in variëteiten en regio's, en bekijken we het sponseffect van de bodem in relatie tot bodemtextuur en gehalte aan organische koolstof. Deze analyses zullen leiden tot waardevolle inzichten in de gewasontwikkeling tijdens de extreme weersomstandigheden van de afgelopen zomer. 

De nieuwe meetcampagne van 'Curieuzeneuzen in de Tuin' gaat van start op zaterdag 26 maart 2022. Voor de metingen in de landbouwvelden worden de sensoren zo kort mogelijk na het poten van de aardappelen geplaatst. Afhankelijk van de variëteit is dit in april-mei. De sensoren blijven staan tot net voor het oogstmoment.

'CurieuzeNeuzen in de Tuin' is een initiatief van de Universiteit Antwerpen en De Standaard, in nauwe samenwerking met Rabobank, Orange, Vito, VMM, Departement Economie, Wetenschap en Innovatie, Departement Omgeving, Bio-Planet, DPD en Aquafin.

De metingen in landbouwgebieden komen tot stand in samenwerking met verschillende aardappel- en worteltelers onder begeleiding van Agristo, Inagro, PCA, ILVO, Clarebouten de Hooibeekhoeve. De metingen worden verzameld en gevisualiseerd in WatchITgrow, het platform voor digitale gewasopvolging.

 

Partners

 

CNIDT landbouw partners

 

Belgapom
Belspo
cra-w
ULG
VITO
KMI