Boerenbond, Belgapom en VITO bundelen de krachten

28/02/2019

Boerenbond, Belgapom en VITO bundelen de krachten voor een duurzame aardappelteelt

Op 28 februari 2019 hebben Boerenbond – Belgapom en VITO de krachten gebundeld om de wereldwijde koploperpositie van België in de aardappelteelt en -verwerking te versterken via de verdere uitbouw van het WatchITgrow platform.

WatchITgrow is een Belgisch informatieplatform voor de digitale opvolging van aardappelvelden met behulp van verschillende databronnen.  Data van satellietbeelden vormen hierbij de basis, verder aangevuld met o.a. weersgegevens, bodemdata, IoT-data en operationele data over teeltwerkzaamheden.

Opbrengsten duurzaam verhogen

Het langetermijndoel van WatchITGrow is om de opbrengsten van de individuele aardappeltelers te verbeteren en een duurzamere teelt te realiseren.  Door zo omvattend mogelijk alles in kaart te brengen wat er op en naast een veld gebeurt en deze data d.m.v. big data analytics en machine learning algoritmes te analyseren kunnen we op termijn geautomatiseerd advies afleveren aan individuele telers.

In een eerste fase wordt er gefocust op de verzameling van alle teelt-gerelateerde data in één centraal en onafhankelijk platform met garanties voor data-privacy, data-security, en data-access. Om de gestelde privacy te garanderen werd gekozen voor de technologische onderzoeksinstelling VITO als beheerder van dit dataplatform.

Financiële bonus

Actieve gebruikers van WatchITGrow die hun perceelsfiches digitaal aanleveren, ontvangen een financiële bonus van minimum 250 euro en maximum 750 euro per afnemer. Hiermee willen de afnemers de aardappeltelers niet alleen stimuleren meer digitaal te gaan werken maar ook belonen voor hun inspanningen. 
Naast een financiële bijdrage voor de verdere uitbreiding van het WatchITgrow platform voor de Belgische markt,  zullen Boerenbond en Belgapom het gebruik van de applicatie actief promoten naar de hele aardappelsector.
 

Belgapom
Belspo
cra-w
ULG
VITO
KMI