Plaats-specifiek perceels-management met WatchITgrow en de Bodemkundige Dienst

In het kader van het PPIDD demonstratieproject bundelden de Bodemkundige Dienst van België en VITO Remote Sensing de krachten en werd het WatchITgrow platform verder uitgebreid.

Data als meerwaarde

Landbouwers verzamelen vandaag al heel wat data van hun percelen. Vaak ontbreekt het hen jammer genoeg nog aan effectieve beslissingsondersteunende tools om deze data optimaal te benutten zodat ze een meerwaarde kunnen betekenen voor het bedrijf. Twee jaar geleden bundelden de Bodemkundige Dienst van België en VITO Remote Sensing daarom de krachten in het kader van het PPIDD demonstratieproject ('Plaats-specifiek perceelsmanagement via integratie van digitale datalagen') en werd het WatchITgrow platform verder uitgebreid met tal van nieuwe data en tools.

Nieuwe data en tools

Naast de satellietbeelden en weersgegevens kan je nu ook:

  • het bodemtype, de hoogtekaart, de erosiegevoeligheid of het MAP6 gebiedstype raadplegen voor je percelen
  • de nieuwste bodemvruchtbaarheidskaart van de Bodemkundige Dienst consulteren

Daarnaast kan je ook op een eenvoudige manier je eigen data toevoegen aan WatchITgrow zoals:

  • analyseverslagen
  • bodemscangegevens
  • foto's van je perceel
  • dronebeelden (via MapEO)

Die kan je dan vergelijken met de satellietbeelden of de bodemkaart. Zo kan je dus alle informatie van je perceel op 1 centrale plaats bewaren en raadplegen.

Soil fertility map

Aanvraag staalnames

Bovendien is het nu mogelijk om via WatchITgrow bodemstaalnames aan te vragen bij de Bodemkundige Dienst. Als teler kan je via de satellietbeelden de variatie in je perceel nagaan en vervolgens aangeven in welke zone je een staalname wenst. Na analyse worden de resultaten automatisch aan je perceel in WatchITgrow gekoppeld. De resultaten van het bodemstaal kunnen nuttig zijn om de geobserveerde variatie te verklaren of per zone de bemesting te variëren.

 

Request soil sampling

Taakkaarten en opbrengstpotentieelkaarten

Tenslotte werden de taakkaarten voor plaats-specifieke irrigatie en bemesting verder geoptimaliseerd en werd er gewerkt aan 'opbrengstpotentieelkaarten' waarop je kan zien op welke plekken in je perceel het gewas het goed of minder goed deed in de voorbije seizoenen.

Informeren en digitaliseren

Het PPIDD project besteedde ook de nodige aandacht aan het informeren van de landbouwers tijdens studie-avonden op diverse locaties. Op die studie-avonden werden de mogelijkheden van het platform en de meerwaarde van de nieuwe data en tools voor het nemen van de juiste beslissingen voor een optimaal en duurzaam beheer van percelen uitgebreid gedemonstreerd en toegelicht.

Door in te zetten op het gratis en onafhankelijk WatchITgrow platform wil het PPIDD project voor de landbouwers ook de drempel verlagen om gebruik te maken van nieuwe digitale technologieën en de evolutie richting precisielandbouw stimuleren.

Study evening - Jill Dillen (Bodemkundige Dienst van België)

Met dank aan

Het PPIDD project werd mogelijk gemaakt door het Departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse Overheid met steun uit het ELFPO (www.vlaanderen.be/pdpo).

 

 

Europees Landbouwfonds - BDB - VITO RS

 

Belgapom
Belspo
cra-w
ULG
VITO
KMI