Alternatieve waterbronnen in de buurt van jouw perceel
In tijden van waterschaarste kunnen gezuiverd afvalwater van Aquafin-installaties en gezuiverd afvalwater van voedselverwerkende bedrijven een goed alternatief bieden.
Inagro, ILVO, VITO en Vlakwa ontwikkelden, binnen het VLAIO-project 'Irrigatie, 2.0: Wanneer waar welk water?' de online viewer WaterRadar. Daarmee kunnen landbouw- en tuinbouwers eenvoudig op zoek gaan naar geschikte alternatieve waterbronnen in de buurt van hun percelen.
Door een locatie of adres in te geven in de zoekfunctie kan je immers eenvoudig nagaan welke alternatieve waterbronnen er in de buurt beschikbaar zijn. De viewer toont onder meer het adres en de contactgegevens van de wateraanbieder, evenals de gemiddeld beschikbare daghoeveelheid (uitgedrukt in m3) en de chlorideconcentratie van het aangeboden water.
Om gezuiverd afvalwater voor landbouwtoepassingen te mogen aanbieden, moeten zowel zuiveringsinstallaties van Aquafin, als voedselverwerkende bedrijven beschikken over een grondstofverklaring. De groene bedrijven in de WaterRadar zijn locaties die beschikken over zo'n grondstofverklaring. Ze zijn dus wettelijk in orde om water aan te bieden. Rood gemarkeerde bedrijven bieden daarentegen nog geen water aan. Maar wat nu nog niet kan, kan misschien morgen wel.
Rechtstreeks via WatchITgrow
Gewasgroei en -ontwikkeling worden in WatchITgrow opgevolgd met behulp van satellietgegevens van de Copernicus satellieten. Op basis van gewasmonitoring, temperatuur en neerslaginformatie beschikken de gebruikers over de nodige informatie om tijdig te beslissen aanvullende irrigatie toe te passen om de vochttoestand van hun perceel te verbeteren.
Door WatchITgrow te connecteren met de WaterRadar, kunnen de WatchITgrow-gebruikers nu binnen 1 en dezelfde applicatie, via een speciaal dashboard, direct op zoek gaan naar alternatieve waterbronnen in de buurt van hun percelen.
Koppeling vraag en aanbod
Via de WaterRadar kunnen we bovendien het aanbod van alternatieve waterbronnen niet alleen in kaart brengen, maar ook koppelen aan de regionale vraag naar water en zo beiden op elkaar aansluiten.
Daarnaast kunnen geïnteresseerde bedrijven en lokale overheden via deze tool inzicht krijgen in de theoretische irrigatiebehoefte op regionale schaal.
Waterkwaliteit
Naast de beschikbaarheid van water is ook de waterkwaliteit een serieuze uitdaging. Gemeentelijk afvalwater kan namelijk hoge bacteriële concentraties bevatten. Industrieel afvalwater van voedselverwerkende bedrijven kan dan weer hogere zoutconcentraties bevatten dan normaal, wat betekent dat er voldoende zoetwater gemengd moet worden. Bladgroenten zijn bijvoorbeeld vaak gevoeliger voor licht zout water dan knol- en koolgewassen.
Om de impact op de opbrengst en kwaliteit van bloemkool, spinazie en vroege aardappel vast te stellen worden momenteel binnen het project irrigatieproeven uitgevoerd met verschillende soorten gezuiverd afvalwater.
Meer informatie over het 'Irrigatie 2.0'-project?
In haar recentste blog geeft Anne Gobin ons een eerste blik in het 'Irrigatie 2.0 : wanneer, waar, welk water?'-project: de noodzaak, alternatieve waterbronnen en uitdagingen.
Het VLAIO-project ‘Irrigatie 2.0: Wanneer, waar, welk water?’ startte op 1 oktober 2018 en kent een totale duurtijd van 4 jaar. Inagro coördineert het project en kan rekenen op de medewerking van het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO).
Het onderzoek wordt gefinancierd door het Agentschap Innoveren en Ondernemen en diverse co-financiers.